Lavender - Levandule

01.11.2013 23:11

Levandule

Levandule je jedním z nejznámějších esenciálních olejů na planetě. Její účinky jsou mnohostranné. Můžeme ji použít ke zklidnění popálenin a na regeneraci buněk. Neklidnému spáči pomáhá navodit klidný spánek a tiší bolest při ranách a odřeninách.

Levandule je adaptogen (podobně jako peppermint). Znamená to, že se dokáže přizpůsobit potřebám těla a za svého velmi komplexního složení uvolní pouze ty složky, které daný člověk potřebuje. Může tedy někoho zklidňovat, jiného energetizovat a posilovat. Pomáhá také ostatním olejům, aby dobře spolupracovaly. Propojuje a pozvedá všechny složky tak, aby přinášely maximální užitek všem tělesným systémům. Dokáže modulovat náladu, ulevuje při úzkostech.  Pomáhá při hojení ran a při poškození tkání, zejména při popáleninách. Známé je také její použití při sezónních alergiích.

Levandule má všestrannou, neagresivní povahu. Její použití je bezpečné a snadné. Můžeme ji rozptylovat do vzduchu nebo aplikovat lokálně, její účinky pomáhají tělu, mysli i duchu.

Působení: Odstraňuje stres, úzkost, nespavost, bolest po bodnutí hmyzem, zklidňuje pokožku (po popáleninách pomáhá pokožce vrátit se do dokonalé rovnováhy). Přírodní antihistaminikum, působí na alergie a zahlenění, uvolňuje svalové křeče, čistí dutiny. Je antibakteriální, antidepresivní a zklidňující.

Indikace: srdeční arytmie, popáleniny (regenerace buněk), rány a odřeniny, vředy a pupínky, lupy, padání vlasů, alergie, senná rýma, křeče, herpes, bolesti hlavy, napětí, problémy s trávením, nespavost, vysoký krevní tlak, srdeční arytmie, menopauza, nevolnost, nádory, jizvy, kožní problémy, strie, čištění ran, odřenin, spáleniny od slunce, úžeh, krční infekce, podrážděná kůže.

Psychické působení: Olej komunikace. Levandule napomáhá slovnímu vyjadřování. Mírní nejistotu, která často pramení ze strachu vyjádřit své vnitřní myšlenky a city. Lidé, kteří potřebují levanduli, se často schovávají uvnitř sebe a blokují všechny formy pravdivého sebevyjádření. Zdánlivě se sice mohou výrazně projevovat, ale ve skutečnosti v sobě své nejniternější pohnutky skrývají a jejich komunikace nevychází ze srdce ani z duše.

Levandule uvolňuje napětí a sevřenost, která pramení ze strachu projevit své skutečné já. Takovíto lidé často prošli zkušenostmi, podle nichž usoudili, že upřímně se projevovat není bezpečné. Skutečné Já je proto uvězněné uvnitř a nemůže najít vyjádření. Tito lidé mají často pocit, že jsou nesympatičtí, nedůležití, že je nikdo neposlouchá. Strach z odmítnutí paralyzuje jejich skutečný hlas a uzavírá jejich pocity uvnitř.

Levandule podporuje citovou upřímnost a naléhavě nás vybízí k vyslovení našich nejniternějších myšlenek a tužeb. V momentě, kdy se člověk naučí vyjadřovat své nejhlubší myšlenky a pocity, unikne z vězení, které si sám vytvořil. Jedině otevřená a upřímná komunikace umožňuje prožívat bezpodmínečnou lásku a přijetí. Díky odvážnému duchu levandule můžeme sdílet své pravé Já s druhými lidmi