Co je vlastně aromaterapie?

30.11.2013 23:21

Aromaterapie je mnohem více než vůně

 

Co je vlastně Aromatherapie?
 

V zásadě se jedná o infuzi aromatických molekul do tělesných systémů  Aplikace esenciálních olejů se provádí buď přímou inhalací, masáží, nebo vnitřním užíváním.

Z tohoto důvodu by bylo lepší použít termín aromatická terapie. (Nakonec autor pojmu aromaterapie byl Francouz dr. René-Maurice Gattefossé . "Aromatherapy"  tedy znamená terapeutické použití aromatických látek. Jeho aplikace levandulového oleje měla velmi málo společného s jeho vůní, ale spíše s léčebnými vlastnostmi jeho složek.)
 

Tři modely Aromaterapie
V aromaterapii rozeznáváme tři modely - nebo myšlenkové směry: francouzský, německý a anglický.
• Anglický model používá malé množství esenciálního oleje, které ředí v rostlinném oleji (většinou při 1-3% koncentraci). Tento olej se používá na masáže k navození relaxačního účinku a k uvolnění stresu.
• Francouzský model předepisuje požití čistých-esenciálních olejů terapeutické třídy. V praxi se běžně provádí tak, že kápneme několik kapek oleje do medu, na kousek chleba nebo do malého množství rostlinného oleje a užíváme vnitřně.

Při masážní aplikaci se oleje používají neředěné.

• Německý model se zaměřuje na inhalaci esenciálních olejů, která je založená na předpokladu, že působením aromatických složek olejů na mozek můžeme přímo ovlivňovat fungování mnoha tělesných systémů.
Tyto tři modely dohromady ukazují, jak univerzální a silná může být aromaterapie a terapeutické použití esenciálních olejů.

 

Jak funguje aromaterapie?
Schopnost esenciálních olejů ovlivňovat mysl i tělo, z nich dělá skutečně jedinečné terapeutické činitele. Působí prostřednictvím tří vlastností, které spolupracují v harmonii a přinášejí široký záběr emocionálních, fyzických a mentálních účinků

• Vůně, jejímž prostřednictvím se síla aromatických molekul dostává přímo do centrálních částí mozku, kde ovlivňuje uvolňování hormonů a neurotransmiterů, posiluje imunitní systém a vyvažuje tělesné systémy.

Vůně působí na emoce a paměť a tak může ovlivňovat skoro každý aspekt našeho zdraví.
• Chemie a působení aromatických molekul na buňky našeho těla. V esenciálních olejích je přibližně 3000 známých chemických složek (poměrně jednoduchý olej jich může obsahovat od 80 do 300 a některé z nich (například levandulový) jsou ještě složitější, a přitom všechny složky mají vědecky zdokumentované terapeutické vlastnosti.
• Frekvence, něco jako čchi (nebo chi) z tai chi, chi-kungu nebo akupunktury, která olejům umožňuje, aby doslova zvýšily energetickou úroveň vašeho těla a tím podpořily imunitu a celkové zdraví.

 

Jak využít všechny výhody esenciálních olejů
Dvě z nejsilnějších aromaterapeutických aplikačních metod jsou rozptylování, difúze studeným vzduchem a neředěná aplikace při masáži.
 

Dalším způsobem je přímá inhalace.

Kápněte si na dlaň kapku oleje, rozetřete promnutím dlaní o sebe po směru hodinových ručiček (tím zesílíte frekvenci oleje a napomáháte tomu, aby se zharmonizoval s energií vašeho těla. Udělejte z dlaní „šálek“ a dejte si ho před nos a ústa a několikrát zhluboka vdechněte. Jinou variantou tohoto způsobu aplikace je nakapat oleje na kapesník a inhalovat.

Esenciální oleje si můžete kápnout večer na polštář a vytvořit tak velmi příjemné a terapeutické  prostředí na spaní.
 

Jiné způsoby použití esenciálních olejů:
• Do zvlhčovačů vzduchu nebo do rozprašovačů. Některé esenciální oleje, jako jsou citron, máta a kadidlo, jsou na tento způsob použití velmi vhodné.
• Ve vaně nebo ve sprše můžete používat řadu vlasových produktů a produktů péče o pokožku, které doTERRA vyrábí. Případně můžete do svého šamponu nebo sprchového gelu přidat několik kapek vybraných olejů.

 Jako alternativu k syntetickým voňavkám a parfémům. Jakmile je jednou začnete používat, už se k toxickým syntetickým vůním nevrátíte.
• V obkladech: Aplikace obkladu s oleji přináší hluboký zklidňující účinek. Jednoduše vetřete několik kapek esenciálního oleje (buď přímo, nebo v ředěné podobě (podle toho, jaký olej používáte) na léčenou oblast, zakryjte vlhkým ručníkem a překryjte suchým ručníkem. Nechejte přikryté 10 až 60 minut. Teplo ručníku spolu s vlhkostí vám pomohou dostat esenciální oleje hlouběji do tkání.
• Jako doplňky výživy: Mnohé esenciální oleje se mohou ředit v tekutině, která je rozpustná pro oleje (např. rýžové mléko, javorový sirup, med nebo agávový nektar) a užívat vnitřně.
• Při vaření: Esenciální oleje se mohou použít v kuchyni místo bylinek a koření. Mají silnější chuť než sušené bylinky a chutnají výborně. Abyste zachovali jejich terapeutické účinky, přidávejte je až po skončení vaření, nebo těsně před koncem.
• Při čištění: Když přidáte několik kapek citronu, máty, levandule nebo Purify do pračky, myčky nádobí nebo do vody, ve které myjete nádobí, pomůže vám to dezinfikovat a čistit. Nádobí pak krásně voní. Při praní můžete přidat několik kapek do vody na praní, ale ještě lepší efekt dosáhnete tím, když přidáte několik kapek na vlhký hadřík a dáte ho do sušičky spolu s mokrým prádlem.
 

Esenciální oleje jako podpora jiných léčebných způsobů.
Klinický výzkum ukázal, že aromaterapie má velmi pozitivní účinky, když se používá jako podpora jiných přírodních léčebných postupů. Podle výzkumů mohou účinky těchto terapií znásobit 2 až 10 krát.

 

Metody, při kterých můžeme používat esenciální oleje:
• Masážní terapie: Esenciální oleje zvyšují uvolňující a regenerační účinky masáže. Zklidňují namožené svaly a jiné měkké tkáně, zlepšují cirkulaci a podporují lymfatickou drenáž. Přidejte svůj oblíbený esenciální olej do základního masážního oleje. Také můžeme aplikovat v neředěné podobě.
• Reflexologie: Přidání esenciálních olejů může výrazně zvýšit efektivitu této léčebné techniky. Frekvence esenciálních olejů se dokonale snoubí s energií reflexologie a výsledky daleko převyšují možnosti reflexologie samotné.
• Akupunktura: Stejně jako u reflexologie, esenciální oleje přirozeně posilují také tuto metodu. Vytváří úžasnou alternativu k elektrické stimulaci, kterou mnozí současní chiropraktici používají spolu s akupunkturou.
• Chiropraxe: Jeden chiropraktik, který používá esenciální oleje ve své praxi, tvrdí, že používání určitých esenciálních olejů zlepšuje kvalitu ošetření o 40% a výsledky trvají o 65% déle.
Jak sami vidíte, aromaterapie představuje více než jen vonné svíčky. Jedná se skutečně o chybějící článek ve zdravotní péči.